Tarım yapılırken verimliliğin artması adına çeşitli ilaç ve gübrelerden yararlanılır. Bunlar sayesinde toprak sağlığı korunabilir ve verimlilik artırılır. Tarımda kullanılan gübre çeşitlerinden biri de yavaş salınımlı gübredir. Yavaş salınımlı gübreler, yetiştirilen ürünlerin beslenme ihtiyacının uzun süreli ve dengeli bir şekilde karşılanmasını sağlar.
Bunun için özel olarak üretilen yavaş salınımlı gübreler diğer gübrelerle kıyaslandığında birçok avantaja sahiptir. Çevre dostu bir alternatif olarak da öne çıkan yavaş salınımlı gübrenin bitkilerin büyümesi üzerinde olumlu etkileri olduğu saptanmıştır.
Daha Uzun Süreli Besleme Avantajı
Yavaş salınımlı gübrenin sunduğu en önemli avantajlardan biri daha uzun süreli besleme avantajıdır. Bu gübreler bitkilerin uzun süreli besin ihtiyacını karşılayacak şekilde özel olarak üretilmiştir. Besinleri zamanla serbest bırakarak bitkinin köklerine besinin gitmesini sağlayan bu gübreler sayesinde bitkiler devamlı bir besin kaynağına sahip olur.
Bu sayede verimlilikleri, büyümeleri ve gelişimleri olumlu yönde etkilenir. Uzun süreli besleme avantajı tarım alanında hem tarım yapanlara hem de bitkilere önemli katkılar sağlar. Bu gübre sayesinde gübreleme sıklığı azalır ve bu durum maliyetlerin azalmasını beraberinde getirir. Aynı zamanda bitkilerin ihtiyacı daha iyi bir şekilde karşılandığından bitkiler daha iyi bir şekilde büyüyebilir. Uzun süreli besleme sayesinde çevre ve kaynaklar korunmuş olur. Toprak ve su kirliliği azaltılır.
Azot Verimliliği
Yavaş salınımı gübrenin diğer gübrelere göre avantajlarının arasında bir diğer avantaj da azot verimliliğidir. Azot toprakta hızla kaybedilen bir element olduğundan etkili bir şekilde kullanımı gerekir. Yavaş salınımlı gübrenin sağladığı fayda azotun toprakta daha verimli bir şekilde kullanılmasını mümkün kılar. Azotun kaybının minimize edilmesiyle birlikte bitkiler daha iyi şekilde beslenir.
Azotun verimli kullanılması çevre kirliliği açısından da büyük bir öneme sahiptir. Azotlu gübrelerin yanlış kullanımı çevre sorunlarına sebep olabilir. Yüksek miktarlarda azotlu gübrelerin kullanımı hem su hem de toprak kirliliğine yol açabilir. Yavaş salınımlı gübreler azotun daha kontrollü ve dengeli bir şekilde kullanımını mümkün kıldığı için çevreye daha az zarar verir. Azotlu bitki gübresi sayesinde bitkiler tarafından daha verimli bir şekilde kullanılır ve bu durum bitkilerin daha iyi bir şekilde büyümesinin yanı sıra daha kaliteli ürünler elde etmeyi sağlar. Ayrıca azotun verimli kullanımı uzun vadeli etki sağlar. Ayrıca bitkiler daha dayanıklı, sağlıklı ve güçlü olur.
Ekonomik Avantajlar ve Uygulama Kolaylığı
Azotlu gübrelerin fazla kullanımının çevresel sorunlara neden olabileceğine değinmiştik. Yavaş salınımlı gübreler diğer gübrelere kıyasla azotun daha dengeli ve kontrollü kullanımını sağladığından çevre kirliliğini azaltır. Bitkilerin azotu daha verimli bir şekilde kullanması bitkilerin daha iyi bir şekilde büyümesini ve verimliliği artırarak kaliteli ürün elde etmeyi sağlar. Yavaş salınımlı gübrelerin verimliliğinin uzun vadeli etki sağlaması bitkilerin sürekli bir besin kaynağı olmasını mümkün kılar.
Bu durum bitkilerin daha güçlü, sağlıklı ve dayanıklı olmasını sağlarken çevre sorunlarının da azalmasında etkili olur. Bitkilerin sürekli besin kaynağına sahip olması verimi artırmasının yanı sıra sürekli gübreleme yapılmasının da önüne geçer. Bu sayede tarım yapanların sık sık gübreleme yapmasına gerek kalmaz. Azot verimliliği sağlaması, kolay bir şekilde uygulama yapılması, ekonomik avantajları, uzun süreli besleme özelliği gibi tüm avantajlar yavaş salınımlı gübrenin diğer gübrelere kıyasla avantajlı olmasını sağlar. Bu gübreler sayesinde bitkiler daha sağlıklı büyür, verimliliği artırır ce çevreye verilen zararlar azaltılır. Özellikle sürdürülebilirliğe önem veren ve çevre bilincine sahip olabn çiftçiler bu gübreden faydalanabilir.